31/12/10

BAR CROATA presente en MATICA

http://www.matis.hr/vijesti.php?id=3613












24.12.2010.




Obljetnica radio emisije Bar Croata iz Rosaria

Tekst: Ivan Grbac/preveo Domagoj Ante Petrić



Ove godine, 5. Prosinca, navršilo se pet godina postojanja hrvatske krugovalne emisije ''Bar Croata'', koja se iz argentinskoga grada Rosaria, u pokrajini Santa Fe, prenosi program za slušatelje središnjeg dijela Republike Argentine. Naravno, preko interneta, ovaj informativni i kulturni program dostupan je slušateljima iz cijeloga svijeta (svakoga petka, po argentinskome vremenu od 19,00 do 21,00, preko www.barcroata.com.


Proslava pete godišnjice uključila je i veliki prijateljski ručak na posjedu obitelji Bakota, u Chabasu, 70 km južno od Rosaria. U druženju su sudjelovali hrvatski konzul u Rosariu, Dražen Juraga, predsjednica Saveza hrvatskih udruga u Argentini (UCARA) Iva Vidić, ravnatelj ''Studiae Croaticae'', Joza Vrljičak, te predstavnici mnogih zajednica iz cijele Argentine. Voditelji ''Bara Crota'' uručili su ovom prilikom zlatnu medalju i još pet odličja - priznanja koje se značajno naziva ''Hrvatski identitet''. Okupljanje se odigralo pod ogromnim hrvatskim barjakom kojeg je izradila majka Javiera Santicha.

Slavlje je bilo dobra prigoda za prisjećanje na same početke emisije, koja je bila zamišljena kao duhovno i intelektualno okupljalište Hrvata i potomaka Hrvata preko valova postaje Radio Gran Rosario FM, u opuštenom ozračju, u kojem prevladavaju spontanost mladih ljudi i nenametljiva poduka onih starijih. Vijesti iz Hrvatske, vijesti iz hrvatskih zajednica u pokrajini Santa Fe te iz cijele Argentine, hrvatska glazba i pjesme, povijest, kultura, sport, turizam, razgovori s interesantnim gostima.... I emisija je krenula upravo prema tom idejnom nacrtu, te se je do danas održala u tim okvirima na zadovoljstvo ogromnoga broja slušatelja.

Odlučan poticaj za ostvarenje projekta bio je, tijekom 2005. godine, posjet Argentini hrvatskog nogometnog reprezentativca Aljoše Asanovića, jednoga od junaka povijesnog uspjeha hrvatske nacionalne vrste na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. On je u Rosariju predstavio svoju knjigu ''Vatreni lakat'', a tom se je prigodom posebno sprijateljio s Javierom Santichem, Jorgeom Vukovićem i Ivanom Grpcem, koji su se već nekoliko mjeseci bavili s projektom emisije. Ohrabrio ih je svojim riječima i prepoznao je u snu mladih Argentinaca-Hrvata onu snagu koju imaju sportske pobjedničke zamisli.

Jorge je bio, kao čovjek iz medija, pravi mentor pothvata, te mu je on dao i ime: njegov otac – rođen u selu Dragljane kod Vrgorca – držao je bar, a Jorge se uvijek kao mlad divio činjenici da se upravo u baru stvaraju i održavaju dobri međuljudski odnosi.

''Bar Croata'' krenuo je 1. prosinca 2005. S vremenom su se osnivačima pridružili Lelio Milicich, Ana Maria Sojic, Carlos Bukovac i Laura Schneider Covacevich. U emisiji su gostovali i brojni branitelji, junaci Domovinskog rata, čija riječ je slušana s velikim poštovanjem. ''Hrvatski bar'' postao je u tih pet godina prava institucija, a uredništvu se javljaju ne samo Argentinci i brojni potomci Hrvata iz zemlje, nego također i neočekivani slušatelji iz Paragvaja, Brazila, Čilea, Perua i dalje.

U ovu emisiju uloženo je mnogo ljubavi, uloženo je srce, i to do te mjere da mi, kao i mnogi pripadnici dijaspore, imamo srce podijeljeno između Argentine i Hrvatske. Nedvojbeno je istinita ona izreka koja nas uvijek prati, mi imamo ''jedno srce za dvije domovine''.